گلیکوژن ، سلولز ، نشاسته و کیتین : تفاوت ها و شباهت ها :: بیولایف متنوع ترین و متفاوت ترین سایت داروسازی فارسی زبان در حهان

بیولایف متنوع ترین و متفاوت ترین سایت داروسازی فارسی زبان در حهان

بیولایف متنوع ترین و متفاوت ترین سایت داروسازی فارسی زبان در حهان است. در این وب سایت،از مطالب علمی و پایه گرفته تا صنعت داروسازی بحث خواهد شد.

بیولایف متنوع ترین و متفاوت ترین سایت داروسازی فارسی زبان در حهان

بیولایف متنوع ترین و متفاوت ترین سایت داروسازی فارسی زبان در حهان است. در این وب سایت،از مطالب علمی و پایه گرفته تا صنعت داروسازی بحث خواهد شد.

بیولایف متنوع ترین و متفاوت ترین سایت داروسازی فارسی زبان در حهان

امید است با ورود شما به این وب سایت،
دانش و آگاهی شما بازدیدکنند گرامی،
از دانش داروسازی بیشتر شود.

آخرین مطالب
آخرین نظرات

لطفا برای بهتر شدن شرایط داروسازی کشور و بهبود سلامت عمومی ایران در نظر سنجی زیر شرکت کنید.

 
 
 
 
برای کسب درآمد وارد لینک زیر شده و ارز دیجیتال pi را استخدام کنید. کد دعوت: wight
https://minepi.com/wight
 

سه پلی ساکارید مشهور نشاسته، سلولز و گلیکوژن می باشند. هر سه این پلی ساکارید ها از گلوکز ساخته شده اند اما از نظر روش اتصال گلوکز ها به هم و ساختمان فضای متفاوت هستند.

 

 

 

 

 

 در مورد نشاسته مولکول آن حالت مارپیچی دارد. اما نشاسته به دو شکل یافت می شود
1- آمیلوز: رشته مارپیچی آمیلوز بدون شاخه و انشعاب است.
2- آمیلوپکتین: که دارای انشعاب است.

 

 

 

ساختمان گلیکوژن شباهت زیادی به نشاسته دارد و هردو نقش ذخیره گلوگز را انجام می دهند. گلوکز مولکول کوچکی است به راحتی در آب حل می شود و با مواد دیگر ترکیب می شود و از بین می رود. برای اینکه این اتفاق نیفتد مولکول های گلوکز به هم متصل می شوند و مولکول های بزرگ نشاسته و گلیکوژن را می سازند تا گلوکز ذخیره شود و از بین نرود.

 

 

 

 

نشاسته وظیفه ذخیره گلوکز در گیاهان را بر عهده دارد. اما گلیکوژن وظیفه ذخیره گلوکز را در جانوران و قارچ ها را برعهده دارند. تفاوت دیگر اینست که انشعابات و شاخه ها در گلیکوژن بیشتر از نشاسته است.

 

 

 

 

 

اما سلولز یک مولکول خطی است و حالت مارپیچی مولکول های نشاسته و گلیکوژن را ندارد. مولکول سلولز برخلاف مولکول های گلیکوژن و آمیلوپکتین شاخه و انشعاب ندارد. تفاوت دیگر اینست که سلولز برخلاف نشاسته و گلیکوژن که وظیفه ذخیره گلوکز را برعهده دارد وظیفه ساختاری دارد و در ساختمان دیواره سلولی گیاهان به کار می رود.

 

 

 

  

 

فراوانترین پلی‌ساکاریدهای موجود در طبیعت نشاسته ، گلیکوژن و سلولز هستند. در ساختمان مولکولی این مواد بیش از 500 مونومر منو ساکارید وجود دارد و وزن مولکولی آنها بیشتر از یک میلیون است. معمولی ترین منوساکاریدی که برای ساختن پلی‌ساکاریدها بکار رفته ،  گلوکز است.

 

 

 

 

 

 

نشاسته

 

 

نشاسته گیاهی ، بصورت دانه‌هایی یافت می‌شود که پوشش پروتئینی دارند. هرگاه این دانه‌ها بر اثر گرما خرد شوند، از آنها نشاسته‌ای به نام آمیلوز بدست می‌آید که در آب داغ حل می‌شود و همچنین نشاسته‌ای بدست می‌آید که در آب حل نمی‌شود و آن را آمیلو پکتینی می‌گویند.

 

 

 

آمیلوز : آمیلوز تقریبا 25 درصد غالب نشاسته‌های طبیعی را تشکیل می‌دهد. محلول یُد ، آمیلوز را به رنگ آبی تیره و آآمیلو پکتینی را به رنگ سرخ در می‌آورد. آمیلوز از لحاظ ساختار ، یک پلیمر تراکمی راست زنجیر است که در هر مولکول آن بطور متوسط 200 مونومر آلفا  گلوکز دارد. هر منومر با منومر دیگر با از دست دادن یک مولکول آب بهم پیوند یافته‌اند، درست مانند دو واحد مالتوز.

 

 

 

 

آمیلو پکتین : یک مولکول آمیلو پکتینی ، نوعا در حدود 1000 منومر آلفا   گلوکز دارد که آرایشی آنها به صورت زنجیرهای شاخدار است. از هیدرولیز کامل آمیلو پکتین ، D- گلوکز حاصل می‌شود و از هیدرولیز جزئی آن مخلوطی تولید می‌شود که آنرا دکسترین می‌نامند. دکسترین به عنوان مواد افزاینده به غذاها و به عنوان ماده لعابدار ، چسب و مواد پایانی برای کاغذ و الیاف مصرف می‌شود.

 

 

 

 

 

گلیکوژن

 

 

گلیکوژن یک مخزن انرژی در حیوانات است. همان طور که نشاسته یک مخزن انرژی برای گیاهان محسوب می‌شود. زنجیرهای آلفا گلوکز در گلیکوژن نسبت به زنجیرهای آمیلو پکتینی ، شاخه‌های بیشتری دارد.

 

 

سلولز

 

 

سلولز فراوانترین پلی‌ساکارید در طبیعت است. سلولز همچون آمیلوز مرکب از واحدهای  گلوکز است. تفاوت میان ساختارهای سلولز و آمیلوز ، در پیوندهای میان واحدهای  گلوکز است. در سلولز تمام واحدهای گلوکز به شکل حلقه بتا است، در حالی‌که در آمیلوز آنها به شکل حلقه آلفا هستند. این تفاوت ساختار ظریف میان نشاسته و سلولز ، موجب تفاوت میان گوارش آن دو می‌شود. انسان و حیوانات گوشتخوار ، آنزیمهای لازم برای هیدرولیز سلولز را ندارند. اما در بسیاری از موجودات ریز ، مانند باکتریهای موجود در بخشهای گوارشی موریانه‌ها این آنزیمها وجود دارد.

 

 

 

 

 

 

 گلوکز را می‌توان از سلولز ، با حرارت دادن محلول معلقی از این پلی‌ساکارید در حضور یک اسید قوی بدست آورد. در حال حاضر نمی‌توان چوب را به طریقی که اقتصادی باشد، هیدرولیز کرد و از آن  گلوکز کافی برای تامین نیازهای روز افزون غذایی جهان بدست آورد. کاغذ ، ریون ، سلوفان و پنبه عمدتا از سلولز ساخته شده اند. خواص پنبه را که در حدود 98 درصد سلولز دارد، می‌توان بر حسب ساختار آن توضیح داد.

 

 

 

 

 

گروه کوچکی از مولکولهای سلولز ، هر یک با 2000 تا 9000 واحد   گلوکز ، تقریبا بطور نسبتا وسیعی از پیوندهای هیدروژنی ، یک لیف ماکروسکوپی مجموعه ای از چند لیف بسیار نازک است. خاصیت آب کشندگی پنبه ، نتیجه ایجاد لوله‌های مویین بسیار زیادی است که در آنها مولکولهای کوچکتر آب با پیوندهای هیدروژنی نگه داشته می‌شوند.

 

 

 

 

 

 

مقایسه میزان حلالیت نشاسته درآب با گلیکوژن :

 

مولکول نشاسته همانند گلیکوژن دارای انشعاب است، اما مولکول سلولز خطی است.ملکول سلولز در آب حل نمی شود. نشاسته خیلی کم در اب حل می شود، اما اگر به آب گرما بدهیم، بیشتر حل می شودبا این حال حلالیت گلیکوژن بیشتر از نشاسته است.

 

دانلود PDF : دریافت

 

 

 

 

 

 

 

لطفا اندیشه خود را در ارتباط با این مطلب در قسمت نظرات بنویسید.

 

 

نظرات  (۲۳)

سلامبسیار ممنونم از اطلاعات مفیدتون. 

می‌خواستم بپرسم که فرمول هر سه (سلولز، نشاسته و گلیکوژن) چی هست؟

 

 

 

 

سلام ببخشید میشه گفت سلولز و نشاسته ایزومر هستند؟

سلام ببخشید از بین سلولز و نشاسته و گلیکوژن کدومشون از اتصالات بیشتری برخوردار هستن؟

پاسخ:
گلیکوژن

سلام وقتتون بخیر ببخشید  یه سوال داشتم

چرا انشعاب های گلیکوژن بیشتر از سلولز هست یا بهتر بگم، چرا انشعاب های کربوهیدرات ساختاری جانوری بیشتر از گیاهی هست؟

پاسخ:
سلام
چون نیاز به انرژی بیشتری دارن و انشعابات بیشتر باعث میشه آنزیم ها سریع تر اونو تجزیه کنن و با سرعت بیشتری گلوکوز و در نتیجه انرژی آزاد بشه

چرا نشاسته با ید واکنش میده اما گلیکوژن که ساختارش شبیه به نشاستست با ید واکنش نمیده ؟

بسیار خوب بود . با بیانی ساده و شیوا مطلب توضیح داده شده بود.

منظور از میکرو گلیکوژن و ماکرو گلیکوژن چیست؟

(تکلیف و کاربرگ استادمان است.)

پاسخ:
ممنون

تعداد زیر واحد های گلیکوژن ها با هم متفاوت اند

تعدادشون کم باشه میگن میکروگلیکوژن

زیاد باشه میشه ماکروگلیکوژن که وزن ملکولی بالایی دارن
  • امیرعلی توتونچیان
  • سلام خانم.ممنون.زیبا بود

    پاسخ:
    آقا هستم.

    کنشاسته ساختار زنجیره ای دارد؟ 

    پاسخ:
    بله

    البته در مواردی شاخه دار هم میتواند باشد

    مگه نمیگید انشعاب های گلیکوژن از نشاسته بیشتره . پس چرا انحلال پذیری گلیکوژن از نشاسته بیشتره؟؟؟؟

    پاسخ:
    وقتی انشعاب بیشتر باشه
    نسبت سطح به حجم بیشتر شده و ذرات بیشتری در اطراف هر واحد گلیکوژن قرار میگیرند

    انحلال پذیری نشاسته و گلیکوژن و سلوز در اب نسبت بهم چجوریه کدوم بیشتر کدوم کمتر

    پاسخ:
    به ترتیب
    گلیکوژن
    نشاسته
    سلولز
  • الیاس اربابی
  • سلام. فایل pdfکه برای دانلود گذاشتین مشکل دارد.
    سلام دوستان ببخشید تو امتحان اومده بود دو کربوهیدرات مرکب من نوشتم نشاسته و سلولز ولی مطمئن نیستم سلولز مرکب هست یا نه میشه راهنمایی کنید ممنون
    پاسخ:
    منظور از مرکب چی بوده تو سوال؟
    وقتی به ساختار گلیکوژن و نشاسته نگاه میکنی هر دو یه ساختار دارن. آیا میشه گفت که این دو ایزومر هستند؟ منظور از اینگه گفتین گلیکوژن شاخ های بیشتری نسبت به آمیلوپکتین داره چیست؟ برای دو نوع نشاسته ی آمیلوز و آمیلوپکتین میشه گفت ایزومر هستند؟
    پاسخ:
    اگه تعداد مونومر هاشون برابر باشه بله ایزومر هستند
    شاخه بیشتر یعنی انشعاب بیشتر
    یعنی به جای یه خط راست 100 مونومری، یه رشته 50 مونومری دار که مثلا 5 تا انشعاب 10 تایی بهش وصله
  • مهسا علیزاده
  • سلام
    الان دقیقا فرمول شیمیایی نشاسته چی میشه؟؟؟
    خواهشا بگین سریع تر....
    پاسخ:
    (C; 6H; 10O; 5); n - (H; 2O)
    nمتفاوت است بسته به نشاسته ساخته شده.
  • ساری کریمی
  • یک سوال یکی از شباهت های سلولز و گلیکوژن و نشسته را می شه که بگید به جز اینکه : همه ی آن ها از واحد گلوکز ساخته شدند و گلیکوژن و نشسته هر دو نقش ذخیره گلوکز را دارند
    پاسخ:
    پیوند گلیکوزیدی دارند
    و پیوند در گلیکوژن و نشاسته از یک نوعه و متفاوته با سلولز
    عالی بود
    ممنون بسیار آموزنده بود
    سپاس , اموزنده بود , من اطلاعاتی و که می خواستم از اینجا دریافت کردم  ممنون.
    پاسخ


    چون قند مولکول هاشون مرکب هست


    پایخ


    چون قند مولکول هاسون مرکب هست


    سلام اطلاع رسانی وطرز بیان در وبلاگتون عالیههههه. ممنون
    سلام یه سوال علمی دارم کی جوابشو میدونه ؟
    هرکی میدونه بگه چون واقعا نیاز دارم
    چرا نشاسته یا پلی ساکارید شیرین نیست؟
    پاسخ:
    سلام

    چون حلالیت پلی ساکارید ها در آب کمتر است از مونو ساکارید ها (به علت تشکیل پیوند گلیکوزیدی یک ملکول آب قطبی از ملکول جدا شده و قطبیت و درنتیجه حلالیت آن در آب کم می شود) و برای این که گیرنده های چشایی زبان مزه شیرینی را تشخیص دهند، باید ماده مورد نظر در بزاق دهان حل شود؛ به همین علت شیرینی پلی ساکارید ها بسیار کمتر از گالاکتوز و لاکتوز است.
    سلام. خیلی زحمت کشیدید همه چیز تو بلاگ عالیه .ممنون موفق باشید
    پاسخ:
    سلام دوست عزیز!

    خواهش می کنم! ممنون از نظرتون ...

    ارسال نظر

    ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
    شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
    <b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
    تجدید کد امنیتی