اختصاصی بودن پاسخ ایمنی
پاسخ Tcell ها اختصاصی است که مسئول این اختصاصی بودن T cell receptor سطح سلول است یعنی T cell receptor با هم متفاوت است و بنابراین هر پپتیدی را میتواند با MHC به طرز متفاوتی شناسایی کند. پس MHC به پپتیدهای مختلفی وصل میشود اما یک پپتید و MHC که به هم متصل اند را فقط یک نوع TCR خاص میشناسد. یعنی اختصاصی بودن مربوط به TCR است و به MHCربطی ندارد.
در هر زمان MHC میتواند به یک پپتید متصل شود و معمولا مدت طولانی متصل میماند و واکنش جدا شدن خیلی کند رخ میدهد.
MHC کلاس 2 وقتی میخواهد روی سطح سلول ظاهر شود هم باید زنجیره آلفا باشد هم زنجیره بتا و هم پپتید.
اگر تعداد خیلی کمی کمپلکسMHC -پپتید داشته باشیم قادرند لنفوسیت T اختصاصی خود را تحریک کنند. بنابراین با وجود مقادیر کم آن نیز پاسخ ایمنی T cell راه میافتد.
در حالت عادی MHCها پپتیدهای خودی ما را عرضه میکنند. پس چرا Tcell ها علیه خودمان واکنش نمیدهند؟ یک سری مکانیسمها روی آنها ایجاد میشود که به مجموعه MHC – پپتید خودمان پاسخ نمیدهد. (تحمل وجود دارد.) وقتی میکروبی میآید یا توموری ایجاد میشود، پپتیدهای بیگانه جای پپتیدهای خودی را میگیرند.
اتصال پپتید به MHC غیر کووالانسی است. (چون انتظار داریم از هم جدا شده و پپتید دیگری به MHC متصل شود)
در شیار MHC یک سری فرورفتگی به نام پاکِتpocket) ) وجود دارد که یک سری از واحدهای پپتید در آن قلاب میشوند. (شکل روبهرو)
یک سری از واحدهای پپتید نیز باید توسط TCR شناسایی شوند. TCR هم پپتید را شناسایی میکند هم قسمتهایی از MHC. در واقع کمپلکس پپتید-MHC را شناسایی میکند. پس پپتید در اتصال با MHC یک کلون را تحریک میکند و همان پپتید در اتصال با MHC دیگر کلون دیگری را تحریک میکند.
TCR واحدهای پلیمورف MHC را شناسایی میکند یعنی برای کلاس 2 واحدهای آلفا1 و بتا 1 و برای کلاس 1 واحدهای 1α و 3α. قسمتهایی که واحدهای قلاب شونده پپتید را شناسایی میکنند پلیمورفیسمشان کمتر است. پس در ناحیه 1α و 2α (در MHC I) یا β1 و 1 α (در MHC II) که پپتید قرار میگیرد آنهایی که پلیمورفیسمشان بیشتر است (یعنی آن هایی که تفاوتشان در بین افراد بیشتر است) بیشتر توسط TCRشناسایی میشوند.
پپتید مسئول اختصاصیت آنتیژن است؛ و اینکه کدام مدل MHC شناسایی شود مشخص میکند که سلولT ی CD4 فعال شود یا سلول Tی CD8.
MHC Iبه CD8و MHC II به CD4 وصل میشود. (پس شناسایی MHC علاوه بر پپتید مشخص می کند که کدام نوع T cell فعال شود)
فرایندی که آنتیژنهای پروتئینی را تبدیل میکند به پپتیدهایی که در همراهی با MHC قابل نمایش باشند، پردازش آنتیژن (Antigen processing) گفته میشود. تا این فرایند انجام نشود و پپتید در شیار MHC قرار نگیرد، MHC نیز روی سطح سلول نمایش داده نمیشود.
MHCهای کلاس 1 برای آنتیژنهای داخل سیتوزولی و کلاس 2 مربوط به آنتیژنهای خارج سلولی است. در مسیر MHCهای کلاس 1 باید پروتئینهایی داشته باشیم که داخل سلول (سیتوپلاسم) سنتز میشوند. عمدتا شامل ویروسها، میکروبهای داخل سلولی و پروتئینهایی که داخل سلول ساخته شده اند و غالبا پروتئینهایی که تغییر شکل پیدا کردهاند و مربوط به سلولهای توموری اند.
بعضی وقتها میکروب خارج سلولی از ارگانلی که درون سیتوپلاسم است فرار کرده و به درون سیتوپلاسم میآید یعنی در واقع خارج سلولی بوده و برای فرار از مسیر MHC کلاس 2 به درون سیتوپلاسم آمده اما سلول مسیر MHC کلاس 1 را نیز دارد و از این طریق به آن پاسخ میدهد. بعضی گونههای لیستریا مونوسایتوژنز پروتئینی تولید میکنند به نام لیستریولیزین که میکروبی خارج سلولی است اما از ارگانل فاگوزوم فرار کرده و به داخل سیتوپلاسم میآید.