فشار خون
فشارخون بیماریای است که آرامآرام ایجاد میشود و معمولا فرد از ایجاد آن، اطلاع ندارد، لذا باعث بروز مشکلات زیادی میشود، به عنوان مثال در سال ۲۰۰۶، ۲۶ درصد افراد تحت تاثیر فشارخون بودند (اکثرا بالابودن فشار خون) و نکته حائز اهمیت این است که بسیاری از افراد تا هنگامیکه علائمی از بیماری را مشاهده نکنند، متوجه وجود فشارخون بالا در بدن خود نمیشوند.
فشارخون میتواند انواع متفاوتی داشته باشد؛
۱) فشار خون اولیه (Essential Hypertension)
۲) فشارخون ثانویه (Secondary Hypertension) که در این نوع، با ازدسترفتن تدریجی خاصیت ارتعاشی عروق، فشارخون افزایش مییابد و این افزایش فشار به مرور زمان موجب شکستن عروق و خونریزی میشود که اگر در قلب باشد سکته قلبی، اگر در مغز باشد سکته مغزی و در سایر اندامها موجب کبودی میشود.
انواع فشارهای خون:
۱) فشار سیستولی: فشاری که بر قلب وارد میشود و قلب را پر میکند.
۲) فشار دیاستولی: فشاری است که جریان خون را تامین میکند و موجب گردش خون میشود.
اگر فردی فشار خون دارد، نباید برای آن بلافاصله دارو تجویز کرد زیرا معمولا با افزایش سدیم در بدن و احتباس آب، حجم خون افزایش مییابد و به تبع فشارخون زیاد میگردد، بنابراین برای آنها مدر تجویز میکنند (در گذشته نیز با مواردی چون دم گیلاس و هندوانه موجب افزایش حجم ادرار و کاهش علائم میشدند)، پس در این موارد، داروهای دیورتیک مناسباند.
نکته: ۹۰ درصد افراد دارای فشارخون، فشارخون اولیه دارند (ناشی از کهولت سن میباشد) و ۱۰ درصد باقیمانده در اثر داروها، بیماریها و... دچار فشارخون میشوند.
عوامل و مشکلات فشار خون
1) عامل ایجاد فشارخون کلیه است و جالب است که تاثیر متقابل بر یکدیگر دارند یعنی مشکلات کلیوی موجب فشارخون و فشارخون موجب مشکلات کلیوی میشود و این چرخه ادامه مییابد و موجب بدتر شدن وضع بیمار میشود.
2) دربعضی موارد بیماریهایی مثل کوشینگ، کروموسیتوما، داروهای ضدبارداری و کورتیکواستروئیدها و خوردن پنیر با مهارکنندههای مونوآمینواکسیدازها موجب افزایش فشارخون میشوند.
در جوانان افزایش فشارخون تحمل میشود و در افراد مسن مشکلساز است.
هدف ما این است که فشارخون در هر حدی که باشد آن را به زیر ۱۴۰ و ۹۰ برسانیم اما بسیار مهم است که روند درمان آرام صورت گیرد. مثلا فردی مدت طولانیای است که فشارخون بالا دارد و بدن او عادت کرده است، حال با تجویز یک داروی کاهنده فشارخون، فشار را به شدت پائین می آورید و خونرسانی به مغز مختل شده و فرد سکته میکند. درکل مهم است که توجه کنیم فرد با چه فشاری حالش خوب است و فشار را در آن محدوده نگه داریم.
داروهای متعددی که در فشارخون استفاده میشوند :
1) دیورتیکها 2) وازودیلاتورها 3) بلاکرها 4)ACEs Inhibitors