سلول پدری + سلول مادری – سلول 2n کروموزومی 
این سلول تقسیم شده و 12- 10*100- 75 سلول تولید می کند که در طول دوران جنینی رخ می
دهد.
 این سلولها وارد ارگانوژنز شده به تدریج بخشهایی را در
خودشان بوجود می آورند و تمایزها شروع می شوند. از جمله سلولهای عضلانی – استخوانی
– عصب و ....
پس سلولها دارای بخش های مشترکات و موارد تمایز متعددی می شوند .
•بیش از 100تریلیون سلول در بدن وجود دارد
•گویچه های قرمزفراوانترین سلول بدن است :25 تریلیون25.000.000.000.000
•وجود   شباهت  و  اختلاف
 بین سلول ها
      تامین انرژی              سوخت اولیه 
      دفع مواد زاید            ا عمال ویژه
      قابلیت تولید مثل       شکل سلولها
Òتامین
انرژی:برای تامین انرژی در طبیعت از عمل
سوختن استفاده میشود که نیازمند 3 عامل است اکسیژن- ماده سوختی و سیستم سوزاننده و
تولید کننده انرژی 
Òدر
بدن ما هم همینطور است هر سلولی موظف به تولید انرژی برای خودش است پس باید....
Òنگاه
به ارگانوژنز در همین رابطه....
Òحفظ
محیط داخلی هموستاز: تنظیم اب- فشار خون-گرما- pH
Òفیدبک
منفی: co2 بالا افزایش تنفس و کاهش ان- فشار
خون 
Òفید
بک مثبت: بد: بدخیمی سرطانها خوب:زایمان- لخنه- پتانسیل عمل
Òفید
فوروارد. تصمیم های پیش رس و پیش بینی کردن حرکات
Òترکیب کلی سلول ها بصورت زیر است:
Ò                                             N
1%
ÒO
26%
Ò-C
9%-
Ò
H
63%
Òمینرال ها 0.7 % شامل (Ca-P-K-S-Na-Cl
–
Mg)
:
و 
Òمواد کمیاب 0.01 % شاملFe-Cu-I-MO-Zn-Mn-Co-F-Cr-Se)  :)
Òکه در ترکیب کلی بدن بصورت زیر میباشند.
Òپروتئین        15-18% 
Òچربی         15%
Òآب              60% 
Òمینرال        7%
Ò 
Ò
Òمشترکات سلول هاشامل هسته – سیتو پلاسم – اندامکهای سیتو پلاسمی غشاء سیتو زولی می
باشد- 
Òموارد تمایز – عوامل تخصصی آنها می
باشد که در بافت شناسی به آن پرداخته میشود.
Òنگاهی به بخش های مشترک بیاندازیم :
Ò هسته
Òسیتو پلاسم
Ò-
میتوکندری
Ò- شبکه اندو پلاسمی و پروکسی زوم ها که خود تکثیر هستند و دارای ترکیبات
اکسیدازی میباشد. –
Ò دستگاه گلژی که لیزوزیم ها از ان
نشات میگیرد و در گوارش سلولی  نقش دارد. 
Ò 
لیزوزوم ها
Òاندامکهای وزیکولی کنده شده از
دستگاه گلژی می باشند
Òحاوی بیش از چهل آنزیم هیدرولازی
(گوارشی) هستند
Òدارای غشایی که سبب محبوس شدن
آنزیمها و جلوگیری از خود هضمی (اتولیز) می شود
Ò
سبب هضم ساختارهای آسیب دیده داخل سلولی، ذرات غذایی خورده شده توسط سلول و مواد
ناخواسته مانند باکتریها می شوند
Òدر نقرس: فاگوسیتها بلورهای اسید
اوریک را بداخل خود کشیده و سبب رهایش آنزیمهای لیزوزوی و ایجاد پاسخ التهابی در
مفاصل
Òبیماری تی – ساکس (Tay-Sacks):
عدم وجود مادزادی یک آنزیم در لیزوزوم و پر شدن لیزوزوم از آن ماده که باید هضم می
شده است.
پراکسی زومها
Ò دارای خود تکثیری و یا جوانه زدن
از شبکه اندوپلاسمی
Òدارای  بیش از چهل آنزیم اکسیداز
Òاکسیدازها: ترکیب O2 با
H+
مواد مختلف و تولید H2O2
Òاکسیده کردن مواد متعدد سمی مانند
الکل و تبدیل به مواد غیر سمی
Ò
شرکت آنزیمها در کاتالیز بسیاری از واکنشهای آنابولیک و کاتابولیک  
Ò
Òسلولی
    مثلا کاتابلیسم اسیدهای چرب دراز زنجیر
Òموتاسیون در یک ژن تولید کننده
ناقل غشایی در غشای پراکسیزوم سبب بروز بیماری آدرنولوکو دیستروفی (ADRENOLEUKODYSTROPHY) و
مرگ دوران کودکی در اثر اختلال در بتا- اکسیداسیون اسیدهای چرب دراز زنجیر
Ò در
سندرم زل وگر (Zellweger)
پراکسی
زومهای مغز، کبد و کلیه بسیار کم  یا وجود
ندارد.
Ò
اجزای سلول:
       هسته
       اسکلت سلولی                    
       سیتو پلاسم : اندامک
ها  +
سیتوزول
                    ریبوزوم
                     رتیکولوم اندو پلاسمی    
                     دستگاه گلژی
                     لیزوزوم و پروکسیزوم
                      میتوکندری
        غشاء سلولی
 ترکیبات موجود در غشاء:
1- لیپیدها
         - فسفولیپید
         - کلسترول
2- پروتئینها
        
3- کربوهیدراتها
Òغشاء هسته : یک ترکیب لیبپو
پروتئینی که دارای– یک
بخش چربی
و یک
بخش پروتئینی
است
Òبخش چربی – از ترکیب اسید چرب با
الکل بدست می آید.
Ò–
بخش چربی  ترکیبی از الکل :
آبدوست – چربی : آبگریز است
Òمقدار چربی خیلی  کم : روی آب 
با چربی روبه بالا-با مقدار متوسط تشکیل کیلومیکرون –  و مقدارزیاد تشکیل دو لایه
Ò45%
وزن غشاء را به خود اختصاص داده اند 
Òضخامت هر لایه1.7 نانو متر و دولایه جمعا 3.5 نانو متر است. 
Òترکیب چربی لایه ها:
Ò– داخل غشاء : فسفاتیدیل اتانل امین30% - و فسفاتیدیل سرین 15%
Òخارج غشاء – اسفنگو میلین 23% فسفاتیدیل
کولین 27%-
PIP2
5%  – کلسترول تا 25% 
Òحرکات غشاء ومنشاء حرکات 
Òانواع حرکات – Rotation-
Flextion
- Lateral diffiution
-Flip-flap
Òضخامت غشاء چربی 3.5
نانومتر
است .
Ò
Òاعمال چربی غشاء:
Ò 1-
شرکت در ساختمان غشاء 
Ò2 -
جدا
کردن دو محیط آبی 
Ò3-
دخالت در انتقال مواد
Ò 4-
تنظیم سیالیت غشاء
Ò 5-
تنظیم ایستادگی و استحکام غشاء
Ò 6-
ایجاد محیط استقرار پروتئین
Ò 7-
ایجاد نارسائی الکتریکی
Ò 8-
به عنوان خازن-
Ò 9-
انتقال پیام
Ò
Òپروتئین
های غشاء :
Ò
الف : مولکولهای درشتی که لابه لای مولکولهای چربی قرار
گرفته
اند.
Òب:
مولکولها به 2 صورت کروی و سرتاسری وجود دارند.
Òکروی
ها تا 1 لایه و سرتاسری ها در 2 لایه گسترش یافته اند.
Òب :
این مولکولها 55 % وزن غشاء را تشکیل میدهند.
Òج:
از هر طرف غشاء چربی 2 نانومتر بیرون زده است
Òد)
از نظر تعداد 1/500 تعداد
کل مولکولهای چربی است
Ò
ه: به دوصورت محیطی که تانصف عرض غشاء نفوذ کرده و سرتاسری که درعرض غشاء کامل
ادامه یافته است و: 
Òبا درنظرگرفتن
موارد فوق ضخامت غشاء سلول 8-7 نانومتراست
Ò
انواع پروتئینهای غشاء:
ü اینتگرال (سراسری یا داخلی)
ü
پریفرال (محیطی یا خارجی)
نقش پروتئینهای غشاء:
ü
ساختمانی:
üکانال های ساده 
üکانال
های دریچه دار:لیگاندی – الکتریکی-مکانیکی
ü
کانال های حامل (کریر)
üآنزیم
üپمپ
گیرنده (رسپتور)
üآنتی ژن (گلیکوپروتئین)
ü