وارفارین سدیم
در قدیم به عنوان جوندهکش استفاده میشد. در جونده ایجاد تشنگی شدید میکرد. موش انقدر آب میخورد تا میترکید و میمرد.
مکانیسم اثر: vitamin K یک بخش نفتوکینون دارد که توسط آنزیم vitamin K reductase احیا میشود و فرم هیدروکینونی ایجاد میکند. سپس به vitamin K epoxide تبدیل میشود. این فرایند اکسید و احیا مرتبا تکرار میشود.
وارفارین، vitamin K epoxide reductase را مهار میکند.
این چرخه کجا کاربرد دارد؟ در انعقاد لازم است تا فرم vitamin K احیا شده را داشته باشیم. فرم احیا شدهی vitamin K گلوتامات را با CO2 و O2 ترکیب میکند و ɣ-کروبوکسیگلوتامات تشکیل میدهد. ɣ-کروبوکسیگلوتامات دو گروه کربوکسیل کنار هم دارد که با کلسیم ایجاد پیوند میکنند و فرایند انعقاد شروع میشود.
{در صورت نبود کلسیم خون منعقد نمیشود. در آزمایشگاه تشخیص طبی، در لولههای جمعآوری خون، پودر سدیم سیترات، EDTA یا وارفارین وجود دارد. سیترات با کلسیم، تشکیل کلسیم سیترات میدهد و کلسیم را از محیط خارج میکند تا خون منعقد نشود. برای اکثر آزمایشات، به خون منعقد نشده احتیاج است.}
vitamin K به فرم اکسید شده در میآید.
وارفارین جلوی تشکیل ɣ-کروبوکسیگلوتامات را میگیرد.
vitamin K عکس فرایند وارفارین را انجام میدهد. پس اگر بر اثر مصرف بیش از حد وارفارین، فرد دچار خون ریزی شد، می توان با vitamin K او را درمان کرد.
مشکل وارفارین در زمان بر بودن فرایند جلوگیری از انغقاد است.
غلظت خونی این دارو باید در آزمایشگاه تشخیص طبی کنترل شود.
TDM (therapeutic Drug
Monitoring) فرایندی است که غلظت خونی دارو را اندازهگیری کرده و به فعالیت
آن نسبت میدهند. وارفارین مشکلات خون ریزی و استخوانی ایجاد میکند. therapeutic index باریک دارد. پس باید کنترل شده مصرف کرد.
- ۹۷/۱۱/۲۱