ِDNA
دی. ان. ای DNA سرواژهٔ عبارت دئوکسیریبونوکلئیکاسید نوعی اسید نوکلئیک میباشد که دارای دستورالعملهای ژنتیکی است که برای کار کرد و توسعه بیولوژیکی موجودات زنده و ویروس مورد استفاده قرار میگیرد. نقش اصلی مولکول دنآ ذخیرهسازی طولانی مدت اطلاعات ژنتیکی میباشد. آزمایشهایی نظیر آزمایش گریفیت و آزمایش ایوری آزمایشهایی انقلابی و سرآغازی در شناسایی و مطالعهٔ دیدندی، به عنوان ماده ژنتیک بودند. تا سال ۱۹۴۴ و انتشار نتایج آزمایش ایوری، اینکه کدامیک از مواد آلی درون سلول، مادهٔ وراثتی است، مشخص نبود.
کار دی ان ای در سلولها
پیامهای ژنتیکی موجود در مولکول دی اِن اِی در نهایت برای مواردی چون ساخت پروتئین و مولکولهای آر ان اِی در یاخته، مورد استفاده قرار میگیرد. قطعههایی از دنا که پیامهای ژنتیکی را باخود حمل میکنند ژن نامیده میشوند ولی دنا توالیهای دیگری نیز دارد که برای ساخت خود دنا یا تنظیم استفاده از اطلاعات زنتیکی موجود در ژن، مورد استفاده قرار میگیرند. از لحاظ شیمیایی، دنا از دو رشته طولانی پلیمری با واحدهای ساختاری از جنس نوکلئوتید تشکیل شدهاست که شامل ستونهایی از گروههای قند و فسفات هستند. اتصال نوکلئوتیدها به هم در زنجیره توسط گروههای هیدروکسیل کربن ۳́ قند و́ ۲ ریبوز است به این اتصال فسفودی استر میگویند؛ که در نهایت اسکلت دنا ساخته میشود. این دو رشته دنا با هم موازی هستند. مولکولهای قند از طریق چهار نوع باز آلی به یکدیگر متصل میباشند. توالی این چهار باز آلی باعث رمزگذاری رشته زنتیکی میشود که این رمزها برا ی ساخت اسید آمینه که واحدهای سازنده پروتئین میباشند مورد استفاده قرار میگیرد. این رمز ژنتیکی توسط مولکول رنا در مرحله برگردان خوانده میشود و برای ساخت اسید آمینه مورد استفاده قرار میگیرد. دنا در داخل یاخته به شکل سازههایی به نام فام تن میباشد. دو نسخه از هر فام تن در زمان تقسیم یاخته ساخته میشود. فرایند تکثیر به دو نسخه را نسخه برداری دنا مینامند. فام تن در هوهستهایها (جانوران، گیاهان، قارچها، آغازیان) در بخشی به نام هسته یاخته قرار میگیرد در حالیکه در پیش هستهایها (باکتری و آرکیها) در سیتوپلاسم یاخته قرار دارد و جایگاه مشخصی ندارد. در داخل فام تن پروتئینهای کروماتینی (کروماتین واحد سازنده دنا میباشد) مانند هیستون وجود دارد که وظیفه فشرده سازی دنا و تنظیم بیان ژنها را برعهده دارند. هیستونها تحت تاثیر عوامل گوناگون از جمله استیلاسیون یا دزاستیلاسیون هیستونی بسته یا باز میشوند و بدین ترتیب رونویسی از ژنهای ناحیه مربوط به آنها متوقف یا آغاز میشود.
ویژگیها
دنا پلیمری است که از رشتههای تکرار شونده شامل واحدهای سازندهای از جنس نوکلئوتید میباشد.
۱ طول رشته زتجیرهای دنا ۲۲ تا ۲۶ آنگستروم (۲٫۲ تا ۲٫۶ نانومتر) وعرض آن ۳٫۳ آنگستروم یا (۰٫۳۳ نانومتر) میباشد
۲ اگرچه هر واحد تکرار شونده دنا بسیار کوچک میباشد ولی رشته پلیمری دنا ممکن است از میلیونها نوکلئوتید تشکیل شده باشد. برای مثال بزرگترین فام تن انسان، فام تن شماره یک دارای طولی به اندازه ۲۲۰ میلیون باز آلی مکمل میباشد.
۳ دو رشته سازنده دنا ساختار در هم پیچیدهای همچون در خت انگور به شکل مارپیچ دارند. یک باز آلی پیوند داده شده به قند نوکلئوزید گفته میشود واگر نوکلئوزید از طریق باز خود به گروه فسفات متصل شود نوکلئوتید تشکیل میشود.
اگر چندین نوکلئوتید با یکدیگر پیوند داده شده باشند به طورمثال در دنآ به آن پلی نکلئوتید گفته میشود۴
رشتههای DNA از واحدهایی متشکل از قند وگروه فسفات میباشد که به صورت متناوب وتکراری در طول رشته قرار گرفتند.۵ قند مورد استفاده در دنا دئوکسی ریبوز که نوعی پنتوز (قند پنج کربنی) است تشکیل شدهاست. قندها توسط گروههای فسفری به یکدیگر پیوند داده شدهاند.
DNA یک مارپیچ راست گردان است. اگر دست راست را بالای مولکول دنا قرار داده به طوریکه انگشت شصت به سمت بالا و در طول محور بلند مارپیچ باشند و انگشتان شیارها را در مارپیچ دنبال کنند یکی از رشتهها را در جهتی دنبال کنید که انگشت شصت شما اشاره میکند هر جفت باز نسبت به قبلی ۳۶ درجه دور میزند.
جا به جا شدگی بازموقعی رخ میدهد که یک باز از زنجیره خارج شود. این امر باعث متیله شدن باز یا حذف بازهای آسیب دیده میشود. به نظر میرسد زی مایه دخیل در نوترکیبی هم ساخت]][۶] و هم چنین ترمیم دنا برای یافتن مکانهای هم ساخت یا آسیب دیده شروع به بررسی مولکول دنا وخارج کردن تک تک بازها میکنند. این عمل انرژی زیادی نیاز ندارد.
چرخش پروانه ای حالتی است که باز نسبت به محور بزرگ میچرخد. به طوریکه ۲ عضو شرکت کننده در یک جفت باز، همیشه به طور دقیق در یک صفحه نیستند؛ آنها میتوانند یک نظم چرخش پروانهای به خود بگیرند در این نظم ۲ باز در جهت عکس هم حول محور بزرگ جفت باز چرخیده و به جفت باز ویژگی شبیه پروانه میدهد.
واسرشته شدن دنا حالتی است که وقتی دنا در دمایی بیش از دمای بدن قرار میگیرد یا در PHبالا قرار دارد حاصل میشود و نیروهای ضعیف بین ۲ رشته از بین رفته و ۲ رشته باز میشود. ۲ رشتهٔ دنا از آن جایی که به وسیلهٔ نیروهای ضعیف به هم وصل هستند با حرارت دادن محلول تا دمایی بیش از دمای بدن یا تحت شرایط پی هاش بالا میتواند واسرشته شود.
بازسرشته شدن دنا موقعی ایجاد میشود که ۲ رشتهٔ واسرشته شده در شرایط مناسب دوباره به یکدیگر متصل شوند. یکی از دلایل ناهمگنی ژنی در هوهستهها این است که بعد از وا سرشته شدن با سرعتهای متفاوتی به سمت باز سرشته شدن میروند بعضی بسیار سریع (این قطعهها تعدادشان زیاد است) و بعضی بسیار کند هستند. (این قطعهها تعدادشان کم است)
هیبریدشدگی به معنای این است که ۲ رشته از ۲ منبع مختلف به یکدیگر متصل شوند حتی یکی از رشتهها میتواندرنا باشد.
افزایش جذب حالتی است که در آن میزان جذب نوری دنا افزایش مییابد. بیشترین میزان جذب در ۲۶۰ nmدیده میشود که در آن بازها مسئول هستند. با باز سرشته شدن دنا پدیده یکاهش جذبرخ خواهد داد. کاهش جذب به عّلت روی هم قرار گیری باز هاست. اگر دمای محلول دنا تا دمای آب جوش بالا رود چگالی نوری که جذب می شودبه طور قابل توجهی بالا میرود. نقطه ذوب دنا که آن را با Tmنشان میدهند دمایی است که در آن دنا مشابه یخ ذوب میشود و از ساختار نظم دار مارپیچ به ساختار تک رشتهای با نظم کمتر تبدیل میشود. نقطهٔ ذوب بستگی به درصد C:Gوقدرت یونی محلول دارد؛ که هرچه بیشتر باشد دما هم افزایش مییابد ذوب شدن پدیدهای تعاونی است.
ابرمارپیچ مثبت و منفی:میزان ابرمارپیچ با اندازهگیری اختلاف بین LK°وLK محاسبه میشود که تفاوت اتصال نامیده میشود. اگر مقدار آن برای یک cccDNAبه طور معنی داری غیر از صفر باشداین دی ان ای تحت فشار پیچشی قرار دارد. و گفته میشود این مولکول دارای ابر مارپیچ منفی است و بر عکس اگر LK>LK°باشددارای ابر مارپیچ منفی است.۶
باز آلی
دنانوکلئوتید هر رشته از طریق بازهای آلی در هر دو رشته به یکدیگر متصل میشوند. این اتصال بین دو باز آلی نوکلئوتیدهای دو طرف رشته میباشد به این بازهای متصل به هم باز مکمل گفته میشود. بازهای آلی به چهار شکلآدنین، باز تیمین، باز سیتوزین و باز گوانین
وجود دارند که از این میان، باز آدنین مکمل تیمین، و باز گوانین مکمل سیتوزین میباشد. این توالی دورشتهای غیر قطبی و نامحلول در آب میباشد۷ پیوند بازهای مکمل با یکدیگر از طریق پیوند بین هیدروژن یک باز با مولکول نیتروژن یا اکسیژن باز مکمل حاصل میشود. این پیوند از نوع قوی کووالانسی نمیباشد و در نتیجه به راحتی شکسته میشود و قابل جایگزینی میباشد. به همین سبب زنجیره دو رشتهای دنا را به زیپ لباس تشبیه کردهاند که به راحتی در اثر فشار یا گرمای بالا از یکدیگر جدا میشوند. ییوند مولکول هیدروژن بین دو باز مکمل آدنین-تیمین با گوانین-سیتوزین متفاوت میباشد. در گوانین_سیتوزین سه مولکول هیدروژن پیوندی وجود دارد در حالیکه در آدنین-تیمین دو مولکول هیدروژن پیوندی وجود دارد در نتیجه میزان تعداد بازهای مکمل گوانین_سیتوزین تعیین کننده استحکام دنا میباشد بطوریکه هرچه مقدار آن بیشتر باشد دنا مستحکمتر است۹.
همانندسازی دنا
همانند سازی برای انجام گرفتن تقسیمات سلولی یا همان میتوز و میوز میباشد. در این اعمال سلولی با ۴۶ فام تن به دو سلول ۴۶ فام تنی دیگر تقسیم میشود که باید هر فام تن قبل از تقسیم، فام تنی مانند خود را پدید آورد. ابتدا آنزیمی به نام هلیکاز(helicase)دو رشته به هم پیچیده دنا را از هم جدا میکند (علت نام گذاری این آنزیم به این دلیل است که پیوند بین دو رشته، از نوع پیوند هیدروژنی میباشد)؛ سپس چند پروتیین بنام SSBP به دو رشته میچسبند و به آنها اجازه به هم پیوستن دوباره را نمیدهند. در دو طرف هر رشته اعدادی گذاشته شدهاست که یک طرف '۵ و طرف دیگر '۳ است و در رشته مقابل هم برعکس رشته دیگری میباشد؛ یعنی یک طرف از یک رشته از هر دو طرف خود (عمودی-افقی) به عدد دیگر میرسد. مسیر همانند سازی هم همواره از '۵ به '۳ میباشد. آنزیم دیگری به نام DNA Polimerase ۱ میآید و همانند سازی را در یکی از رشتههایی که انتهای '۳ آزاد دارد، انجام میدهد ولی در یکی از رشتهها که انتهای '۳ آزاد ندارد آنزیمی به نام DNA Polimerase ۳ میآید و همانند سازی را با روش دیگری انجام میدهد. ابتدا آنزیم دیگری بنام RNA Polimerase میآید و قطعههای رنا را قرار میدهد و سپس DNA Polimerase ۳ در کنار این قطعه مینشیند و همانند سازی را از جای مشخص شدهای ادامه میدهد (زیرا انرژی زیاد و جای باز ندارد). سپس دو باره این عمل کمی آن طرفتر یعنی به طرف '۵ انجام میگیرد؛ البته اینجا ۲ مشکل به وجود میآید: در همانند سازی دنا قطعههایی از رنا وجود دارد-رشته دنای کپی شده به قطعههای رنا نمیچسبد و فاصله ایجاد میشود که به این فواصل، قطعات اوکازاکی گفته میشود. برای رفع اشکال اول، آنزیمی بنامRNase H قطعات رنا را بر میدارد و به جای آنها دنا میگذارد که این نیاز به یون منیزیم دارد. برای رفع اشکال دوم، آنزیمی بنام DNA Ligase(لیگاز) میآید و در قطعات اوکازاکی مینشیند و آنها را پر میکند.
جانوران یوکاریوتی: جانورانی مانند انسان که سلولهای آنان دارای هسته میباشد و همانند سازی در دو جهت انجام میگیرد. جانوران پرو کاریوتی: جانورانی مانند باکتریها که سلول آنها هسته ندارد و کروموزومها در سیتوپلاسم پخش شدهاند و همانند سازی در آنها یک سویه میباشد که کروموزومهای آنان به شکل حلقه میباشد.
خلاصه :
پیامهای ژنتیکی موجود در مولکول دی اِن اِی در نهایت برای مواردی چون ساخت پروتئین و مولکولهای آر ان اِی در یاخته، مورد استفاده قرار میگیرد. قطعههایی از دنا که پیامهای ژنتیکی را باخود حمل میکنند ژن نامیده میشوند ولی دنا توالیهای دیگری نیز دارد که برای ساخت خود دنا یا تنظیم استفاده از اطلاعات زنتیکی موجود در ژن، مورد استفاده قرار میگیرند. از لحاظ شیمیایی، دنا از دو رشته طولانی پلیمری با واحدهای ساختاری از جنس نوکلئوتید تشکیل شدهاست که شامل ستونهایی از گروههای قند و فسفات هستند. اتصال نوکلئوتیدها به هم در زنجیره توسط گروههای هیدروکسیل کربن ۳́ قند و́ ۲ ریبوز است به این اتصال فسفودی استر میگویند؛ که در نهایت اسکلت دنا ساخته میشود. این دو رشته دنا با هم موازی هستند. مولکولهای قند از طریق چهار نوع باز آلی به یکدیگر متصل میباشند. توالی این چهار باز آلی باعث رمزگذاری رشته زنتیکی میشود که این رمزها برا ی ساخت اسید آمینه که واحدهای سازنده پروتئین میباشند مورد استفاده قرار میگیرد. این رمز ژنتیکی توسط مولکول رنا در مرحله برگردان خوانده میشود و برای ساخت اسید آمینه مورد استفاده قرار میگیرد. دنا در داخل یاخته به شکل سازههایی به نام فام تن میباشد. دو نسخه از هر فام تن در زمان تقسیم یاخته ساخته میشود. فرایند تکثیر به دو نسخه را نسخه برداری دنا مینامند. فام تن در هوهستهایها (جانوران، گیاهان، قارچها، آغازیان) در بخشی به نام هسته یاخته قرار میگیرد در حالیکه در پیش هستهایها (باکتری و آرکیها) در سیتوپلاسم یاخته قرار دارد و جایگاه مشخصی ندارد. در داخل فام تن پروتئینهای کروماتینی (کروماتین واحد سازنده دنا میباشد) مانند هیستون وجود دارد که وظیفه فشرده سازی دنا و تنظیم بیان ژنها را برعهده دارند. هیستونها تحت تاثیر عوامل گوناگون از جمله استیلاسیون یا دزاستیلاسیون هیستونی بسته یا باز میشوند و بدین ترتیب رونویسی از ژنهای ناحیه مربوط به آنها متوقف یا آغاز میشود.
- ۹۳/۰۳/۲۳