در سال ۲۰۱۱، ماهواره Mars Reconnaissance Orbiter سازمان ناسا شواهدی را مبنی بر وجود آب مایع در حال جریان ان شیبها و دیواره حفرات طی ماه گرم در کره مریخ یافت. چنین تصور می شود که این مایع، شدیدا محتوی املاح بوده و به واسطه استقرار در زیر لایه سطحی، از انجماد ناشی از دمای پایین حاکم بر مریخ و همچنین تبخیر ناشی از حضور فشار هوای پایین موجود در این کره در امان مانده است. این یافته ها احتمال کشف حیات در کره مریخ را افزایش میدهد.
گیاهان مشابه سایر موجودات زنده، طی مدت زمان طولانی دستخوش تکامل شده Evolved) ) و تغییرات متعددی را متحمل شده اند.
سیاره زمین (توده ای از غبار و گاز که در روی محوری به حول ستاره خورشید می چرخید)، عمری در حدود 6.4 میلیارد سال دارد.
اعتقاد بر این است که زمین متحمل بمباران های شهاب سنگی مرگباری شده که تا حدود 3.9 تا 3.8 میلیارد سال پیش ادامه داشته است. برخورد این قطعات بزرگ به سیاره زمین، به حفظ گرمای آن کمک می کرد.
با آغاز خنک شدن زمین مذاب، طوفانهایی سهمگین به همراه صاعقه و آزادسازی انرژی الکتریکی رخ داده و همچنین آتشفشان های گسترده منجر به فوران مواد مذاب به درون آب و جوشیدن آب میشد. قدیمی ترین فسیل های شناخته شده مربوط به حدود 3.5 میلیارد سال پیش است که در صخره های مناطق غربی استرالیا یافت شده است (شکل ۱-۲).
این ریز فسیل ها متشکل از انواع مختلفی از میکروارگانیسم های رشته ای نسبتا ساده شبیه به باکتری ها هستند. استروماتولیت های (Stromatolites) باستانی نیز عمری تقریبا برابر با این ریزفسیل ها دارند.
این توده های میکروبی فسیل شده متشکل از لایه های حاوی میکروارگانیسم های رشته ای و سایر میکروارگانیسم ها به همراه رسوبات به دام افتاده در بین آنها هستند.
استروماتولیت های امروزی نیز در برخی نواحی شکل ۱-۱ حیات بر روی کره زمین. بر اساس اطلاعات موجود، از بین ۹ سیاره موجود در منظومه شمسی، تنها بر روی زمین، حیات وجود دارد.
این سیاره، به طور مشخصی با سایر سیارات تفاوت دارد. از فاصله دور، زمین به صورت آبی و سبز مشاهده شده و به مقدار کمی درخشان است.
"آنچه موجب حیات در روی کره زمین می شود، وقوع جریان کوچکی است که به واسطه تابش آفتاب انجام میشود. این بخشی از نوشته Albert Szent – Gyorgyi برنده جایزه نوبل است.
با بیان این جمله ساده، وی یکی از بزرگترین شگفتی های تکامل، یعنی فتوسنتز را معرفی نموده است.
طی فرآیند فتوسنتز، انرژی نورانی خورشید به دام افتاده و منجر به تولید قندها می شود که تمامی اشکال حیات بر روی کره زمین که شامل انسان نیز می شود، به این ترکیبات وابسته هستند.
همچنین طی این فرآیند، اکسیژن به عنوان ترکیب ضروری جهت بقای حیات، به عنوان یکی از فرآورده های جانبی تولید می شود.
"جریان کوچک" هنگامی آغاز می گردد که نور با برخورد به یک مولکول کلروفیل منجر به انتقال یکی از الکترونهای موجود در کلروفیل به تراز بالاتری از انرژی می شود. این الکترون "برانگیخته"، به نوبه خود، با آغاز جریانی از الکترونها نهایتا منجر به تبدیل انرژی نورانی خورشید به انرژی شیمیایی موجود در مولکولهای قندی می شود.
به عنوان مثال، برخورد نور به برگهای نیلوفر آبی که در تصویر بالا نمایش داده شده است، اولین مرحله در تولید مولکولهایی است که منجر به تشکیل گل، دانه های گرده، همچنین برگها و ساقه و تمامی اجزای مولکولی دخیل در رشد و تکوین می شوند.
انواع محدودی از موجودات زنده (گیاهان، جلبکها و آرکی باتری ها دارای کلروفیل هستند که جهت انجام فتوسنتز، ضروری است. با به دام افتادن انرژی نورانی به شکل شیمیایی، این نوع انرژی به صورت منبع انرژی قابل بهره برداری توسط تمامی انواع موجودات زنده مورد استفاده قرار می گیرد.
انسان وابستگی کاملی به فتوسنتز دارد، فرآیندی که گیاهان سازگاری ظریفی جهت انجام آن کسب نموده اند.
واژه گیاه شناسی یا "Botany" از کلمه یونانی botane به معنای "گیاه" و فعل boskein به معنای تغذیه کردن" گرفته شده است.
گیاهان تنها به عنوان منبع غذایی مطرح نبوده و بسیاری از نیازهای انسان را تأمین می نمایند.
به عنوان مثال، گیاهان در تأمین الیاف مورد نیاز جهت تولید پوشاک؛ چوب مورد نیاز در تولید مبلمان، پناهگاه یاسوخت؛ کاغذ (مثل صفحات کاغذی که در حال مطالعه این مطالب هستید)؛
تأمین ادویه جات، دارو و همچنین اکسیژن مورد نیاز جهت تنقس دخیل هستند.
انسان وابستگی کاملی به گیاهان دارد. همچنین گیاهان نقش بسزایی در احساسات انسان داشته و باغها، پارکها و پوششهای طبیعی تأثیر بسزایی در روحیات انسانها ایفاء می نمایند.
مطالعه گیاهان منجر به افزایش قابل توجهی در علم مانسبت به تمام اشکال حیات شده و یقینا در آینده نیز نتایج بیشتری به دست خواهد آمد.
همچنین با پیشرفت تکنیکهای مهندسی ژنتیک و سایر ابزارهای تکنولوژیکی جدید، وارد مهیج ترین دوره در تاریخ گیاه شناسی شده ایم، به طوری که با بهره گیری از این ابزارهای می توان گیاهان را طوری تغییر شکل داد که به عنوان مثال، در برابر بیماری پایدار شده، آفات گیاهی را از بین برده، تولید واکسن نموده، مواد پلاستیکی زیستی قابل تجزیه تولید کرده، مقاوم به خاک های با شوری بالا بوده، مقاومت بالایی در برابر یخ زدگی داشته و منجر به تولید مقادیر بالایی از ویتامین ها و مواد معدنی در گیاهانی همچون ذرت و برنج شوند.
انتظار می رود که با مطالعه این سلسله مطالب بتوانید به این پرسش ها پاسخ دهید:
۲- تفاوت اصلی بین موجودات هتروتروف و اتوتروف چیست؟ هر یک از این موجودات چه نقشی در مراحل اولیه کره زمین ایفا نموده اند؟
فتوسنتز چه اهمیتی طی تکامل داشته است؟
۴- برخی چالش های پیش روی گیاهان طی انتقال از محیط آبی به محیط خشکی چیست؟ برخی ساختارهای ایجاد شده در گیاهان جهت رفع این مشکلات را نام ببرید.
۵- بیوم چیست؟ گیاهان در یک اکوسیستم، چه وظایف اصلی بر عهده دارند؟
1) الکتریکی
2) شیمیایی
3) مکانیکی
4) فیزیکی
همه محرک ها می تواندد به نوعی سلول را به آستانه برسانند و سیستم های مختلف حسی بدن ما هر کدام این توانایی را دارند که محرک مربوط به خودشان را تبدیل به پتانسیل عمل نمایند.
- جذب بیش از نیمی از آب در روز توسط روده باریک با این مکانیسم
- فاقد دریچه بوده ودارای مجرای همواره باز است
- برای هر یونی اختصاصی است و فقط اجازه عبور آن یون را می دهد
- وضعیت باز یا بسته بودن کانال به اختلاف پتانسیل دو سوی غشاء بستگی دارد
- دریچه، حساس به تغییر ولتاژبوده وبر این اساس در دو وضعیت باز یا بسته قرار می گیرد
- برای هر یونی اختصاصی است و فقط اجازه عبور آن یون را می دهد
کربوهیدراتهای غشاء:
پوشش کربوهیدراتی سطح
خارج سلولی
نقش کربوهیدرات غشایی:
گلیکوپروتئین بوده ودر سیناپسهای نورون-نورون فراوان است