افسردگی و سروتونین
سروتونین یا هیدروکسیتریپتامین نوعی انتقالدهندههای عصبی از نوع مونوآمینه اسید بیوژنیک است. به لحاظ بیوشیمی از مشتقات تریپتوفان میباشد. سروتونین به طور اهم در دستگاه گوارش، پلاکتها و سیستم عصبی مرکزی حیوانات و همینطور انسان یافت شده است. این ماده نزد افکار عمومی به عنوان جاری کنندهٔ «احساس خوب» شناخته شده است.
تقریباً ۹۰٪ از سروتونین موجود در بدن انسان در سلولهای انتروکرومافین که به صورت پراکنده در غشای دستگاه گوارش موجوداند متمرکز است و در آنجا موجب تنظیم تحرکات روده میگردد. مقادیری کمتری از سروتونین با شبکه عصبی سروتونرژیک سیستم اعصاب مرکزی سنتز شده و کارکردهای گوناگونی مییابد، این کارکردها شامل تنظیم در حالات روحی، اشتها و خواب میگردد. سروتونین همچنین دارای عملکردهای شناختی، مانند تأثیرات بر حافظه و یادگیری نیز میباشد. مدولاسیون سروتونین در سیناپسها به عنوان عملکرد اصلی برای چندین کلاس مختلف از داروهای ضدافسردگی شناخته شده است.
سروتونین ترشح شده از سلولهای انتروکرومافین دستگاه گوارش در نهایت راه را به یاختههای خونی مییابد و در آنجا فعالانه توسط پلاکتها حمل شده و جاسازی میگردد. آنها سروتونین را در هنگام لخته شدن آزاد میکنند که با ایجاد انقباض در عملیات هموستازی (خون ایستی) و انعقاد خون نقشآفرینی کند. سروتونین همچنین به عنوان بهبود دهنده آسیبها، به عنوان یکی از فاکتورهای رشد در برخی از سلولها شناسایی شده است.
در انسانها سطح سروتونین تحت تأثیر از رژیم غذایی است. هر افزایشی در نسبت تریتوفان بر فنیلآلانین و لوسین سطح سروتونین را افزایش خواهد داد. میوههایی با این نسبت بالا شامل خرما، اسفناج و موز میباشند. مطالعات همینطور نشان میدهند که رژیمهایی غنی از کربوهیدرات که حاوی مقادیر کمتری پروتئین باشند موجب افزایش ترشح انسولین میشود که خود با کمک در رقابت آمینو اسیدی باعث بالاتر رفتن سطح سروتونین میشود. اما، ترشح انسولین به میزان زیاد و در مدت طولانی ممکن است باعث فعال شدن مقاومت انسولینی، چاقی مفرط و یا دیابت نوع دوم شود که بالطبع کاهش سطح سروتونین در پی خواهد داشت. ماهیچهها، دوازده گونه از سیزده گروه آمینو اسید را استفاده میکنند (غیر از تریپتوفان)، که این به اشخاص با بدنهایی عضلانی اجازه تولید مقادیر بیشتری سروتونین را میدهد.